Illuminae - Amie Kaufman, Jay Kristoff

12:01





Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucena spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. pokračování ZDE


Ale hluboko v duši už vím. Znám pravdu. Nikdo pro nás nepřiletí. To místo, kam se řítíme, nejspíš není bezpečné. A v celé téhle rovnici není nikdo, komu můžu věřit, snad jen Ezra a Byron. Ale Byron má svázané ruce - a E taky.
Takže jestli někdo může zjistit, co přesně se stalo na Koperníku a proč, tak jedině já.
Kdyby to nešlo jinak, dokáže Hypatia letět rychleji než Alexander?

Je někdo z těch, kdo z Koperníku unikli, ještě duševně zdraví? Anebo aspoň naživu? Jsou naživu ti na Heimdallu? 


< ERROR >
< ERROR >

Illuminae je jedna z mála knih, která mě dokázala dostat do báječné "knižní kocoviny". Nevíte co je "knižní kocovina"? Takový ten stav, který máte po dočtení dobré knihy. Stav, kdy se vám kniha dostane do každé části vašeho těla a ovládne vaší mysl. Pocit báječný, ale hůř se z něho dostává. Většinu knih, které následují po té co vám kocovinu způsobila, odkládáte s nechutí a nedočtené. 

Illuminae není skvělá jen příběhem, ale nejméně čtvrtinu jejího úspěchu přičítám formátu provedení. Kniha poskládaná z úryvků chatů, reportů, dokumentace a soukromého deníku. To je něco, co tu ještě nebylo a funguje to parádně. Díky této vizuální stránce máte pocit, že nečtete knihu, ale že jste její součástí. Splynete mezi řádky, kresbami a mapami. Mnohokrát jsem se přistihla, že projíždím prstem po únikovém plánku, prozkoumávám technické podrobnosti lodí a pročítám dlouhé listy obětí. I tady dvojice autorů ukázala smysl pro humor a mezi mrtvými z lodi Koperník najdete i jejich jména.

Ze začátku vám možná přijde obtížné se se stylem, jakým je kniha psaná, ztotožnit. Po pár stránkách pochopíte, že i zdánlivý chaos má svůj řád a logiku. A sarkasmus. Mnoho, mnoho sarkasmu, který já osobně miluju a používám ho často, je v Illuminae skvělý. V situacích, kdy umírají lidé, propuká smrtelný virus se přistihnete, že se smějete pár větám, které Kady pronesla. 

Umělá inteligence SPIRO, která je podstatnou částí příběhu je zde také skvěle vykreslená. Jeho části knihy mě dostali až do melancholické nálady a měla jsem ho ráda. Což je přinejmenším zvláštní, protože bych ho měla nenávidět. Popsání jeho úvah a zdůvodnění proč učinil to co učinil by ve mě nemělo vzbuzovat lítost. Měla bych být naštvaná a přát si jeho zničení. Ne. I když není kladný hrdina, i když provedl některé věci a zemřelo mnoho lidí, stejně ho mám ráda. 

Rok 2017 s Illuminae začal skvěle a já prosím více takových knih. Knih, kde je dobrý příběh, ale zaroveň jsou po grafické stránce dotaženy k dokonalosti. Knih, které se stanou ozdobou našich knihoven. Knih, které pohladí nejen duši, ale i oko. Díky ♡ 

Illuminae si zaslouží 100% , ale já dávám 101%, protože < ERROR > 


Série - Akta Illuminae

Žánr - sci-fi, fantasy

Počet stran - 608

Nakladatelství CooBoo, 2016 



Krásnou neděli všem ♡ 












You Might Also Like

9 komentářů

  1. Právě jsem publikovala svojí recenzi a jsem ráda, že se shodneme v nadšení. Navíc mě neskutečně pobavilo Tvoje hodnocení 101 %, protože . Skvělý! :D

    OdpovědětVymazat
  2. jáá ji táák moc potřebuju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja takyyy.. :D Asi dnes vyjedu někam do knihkupectví.. :)

      Vymazat
    2. to kazdopadne potrebujete :D

      Vymazat
  3. Když já furt nevím, někomu se to strašně líbí a jiný to úplně sepsuli :D Knižní kocovinu mám teď taky po Soli moře, což je sice něco naprosto jiného, ale jestli je to tak dobré, mohla bych to zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja patrim mezi fanousky jak vidis :D chce to zkusit a kdyz te nezaujme pribeh tak zpracovani urcite :))))) diky xxx

      Vymazat
  4. Všechny recenze, které jsem na knihu četla, byly negativní a já se už rozhodla, že knihu vynechám. Jenže po tvé recenzi nevím, co si myslet. Rozhodně musím její přečtení znovu zvážit!

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky