#7 Nedělní chvilka

8:45

Knihovny. Magická místa pro nás knihomoly. Vůně starého papíru a vazby pluje vzduchem. 

Každý dům má svůj příběh, ale pouze dům, v kterém je knihovna jich má stovky. Tragédie mávají ze svého oddělení na komedie. Horory se přou s thrillery, kdo z nich je více strašidelnější, zoufalství nebo naopak štěstí pryští ze všech koutu. Každe skryté zákoutí je naplněno emocemi, které jsou svázany do pestrobarevných vazeb knih. Zastavte se uprostřed knihovny a naslouchejte.

Když jsem byla malá holka, knihovna pro mně byla velká červená vrata, které sloužily jako vstup do pohádkové říše. Malá papírová kartička, která umožňovala vzít si kousek té říše domů a pomyslný klíč k tomu všemu měla knihovnice. Stará žena oblečena v dlouhém svetru s brýlemi na nose. Poctivě počítala vrácené knížky a do papírové kartičky zapisovala ty, které si chcete odnést domů. Veškerá evidence byla na lístkách, které byly zastrčeny za obalem knih. Žádná evidence v počítači, žádné scany pomocí mobilních telefonů. Knihy jste si nevybírali na internetu, podle anotace co je na databázi. Ne, šli jste do knihovny a listovali knihami a četli anotace na obálkách knih. Neomylně mě nejvíce lákaly ty, co byly na nejvyšších policích, kam jsem nedosáhla. Se zakloněnou hlavou jsem přejížděla barevné obaly a zkoušela podle názvu odhadnout, která knížka se mi bude líbit. Nebohá knihovnice musela přitáhnout štafle a s instrukcemi typu" Ne, ta ne, myslím tu modrou napravo" se snažila vyhovět požadavkům.

Bylo to jiné než dnes. Hezčí. Nevím jestli je to tím, že malá holka vyrostla a má svoje dítě, anebo to je dnešní uspěchanou dobou. Technologie má svoje plus a usnadňuje nám život, ale neusnadňuje nám ho až moc??? Neztrací se kouzlo objevování, hledání odpovědí na naše otázky a radost z úspěchu pokud jsme našli co jsme hledali???

Pojďme se kouknout na pár nejhezčích knihoven.


1. Stockholm, Švédsko

Gunnar Asplund, švédský architekt projektoval veřejnou knihovnu ve Stockholmu. V hlavni kruhové hale jsou knihy všech severských jazyků a strop místnosti má texturu mraků. 




2. Praha, Česká republika 

Strahovský klášter byl založený už v roce 1143. Po válkách, požárech a dalších katastrofách se knihovna v roce 1679 začala rozšiřovat. Strop je vyzdobený biblickými freskami. 



3. Los Angeles, California 

Knihovna je jednou z nejvýznamnějších staveb v Los Angeles. Zvenku je ve stylu art deco, ale zevnitř je to rotunda. Středobodem je bronzový lustr a v dekoraci jsou zachyceny důležité historické,  kalifornské momenty. 



4. Adelaide, Australie 

Knihovna je krásným příkladem kontrastu. Zvenku ultra moderní skleněná budova, ale vnitřek jakoby vypadl z filmu Harry Potter. 



5. San Lorenzo de El Escorial, Španělsko

Knihovna je v světovém seznamu dědictví UNESCO. Nejoslnivější je série sedmi fresek, které jsou ukázkou svobodného umění. 



6. Alexandria, Egypt 

Knihovna v Alexandrii byla kdysi nejznámnější na světě. Připomínkou staré slávy je tato kruhová stavba, která je pokrytá řezbářskou prací místních mistrů. 



7. Rio de Janeiro, Brazílie

Ano, je to knihovna, ale ve skutečnosti to připomíná palác věnovaný knihám. Strop je z barevného skla a u vchodu vás vítá oltář. 



"Myslet si, že nepotřebuješ knihovnu, protože máš internet je stejné jako myslet si, že nepotřebuješ učitele na matematiku, protože máš kalkulačku". 


Mějte krásnou neděli knihomolové. 











You Might Also Like

3 komentářů

  1. Nádherný knihovny! Ta alexandrijská vypadá z leteckýho pohledu ještě líp, ale i uvnitř je fascinují (https://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiZ0vKD5dTOAhXIVRoKHU2IARoQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fclancytucker.blogspot.com%2F2014%2F07%2F18-july-2014-library-of-alexandria.html&psig=AFQjCNF-yAYzhPeH6Y93e960hN7Vf3tLOA&ust=1471947257917698). Škoda, že když jsi přímo u ní, nevidíš z ní skoro nic (a máš kolem sebe ohavnou Alexandrii :-) (tady je pár dalších tipů na "tybrďo" knihovny: https://mossandfog.com/tag/alexandria/). A lístkový katalog je sice děsný retro a romantika a nikdy nezapomenu na ten pocit nábožný úcty, kdykoliv jsem mohla se starší sestrou jít do pobočky naší městský knihovny ve sklepě vedlejšího paneláku, ale díkybohu za digitalizaci! Neumím si představit, že hodiny přehrabuju předmětový katalog v Klementinu, aniž bych věděla, jestli je kniha vůbec dostupná. Na čtení pro zábavu je to asi fuk, jakmile potřebuješ s knihama pracovat - nuly a jedničky, jsem váš doživotní služebníček, skoro otrok! ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné, krásné fotky a velice trefný citát :-)

    Nika

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky