Sova - Samuel Bjørk

15:22

Anotace:

V lese kousek od Osla je v podivném hnízdě ze sovího peří nalezeno tělo sedmnáctileté dívky, jež se předtím ztratila z domova pro problémovou mládež. Případem se začne zabývat zkušený detektiv Holger Munch se svým týmem. Vyšetřování pro nedostatek stop začíná váznout na mrtvém bodě, ale pak IT odborníkovi z oddělení vražd záhadný hacker pošle nahrávku, jež odhalí znepokojivé podrobnosti o osudu zabité dívky; ve filmu se mihne silueta pokračování ZDE


Ukázka:

Z trámu u stropu viselo lano.
Na laně, utaženém kolem krku, viselo její nahé tělo, dlouhé světlé vlasy jí splývaly, končetiny se ani nepohnuly, tvář měla zmodralou a oči doširoka rozevřené. Podíval se jí na ústa - nezdálo se, že by mohla promluvit. 
Chlapec si přitáhl malou stoličku, která tam stála, a opatrně se posadil. Plný očekávání se usadil pod nahé tělo a nejistě se usmíval.
Bude tady potichu čekat, dokud se nevzbudí. 






Jak to vidím já:

Norský spisovatel, dramatik, zpěvák a písničkář už s první knihou ze série s detektivem Munchem ukázal, že mu tento styl sedne. 

Kniha má, stejně jako předchozí, originální zápletku, která je propracovaná do nejmenších detailů. Musím se přiznat, že na začátku  jsem tápala, protože jeho první knihu jsem četla před delším časem. Musela jsem si připomenout, kdo je vlastně detektiv Munch a kdo je Mia "Měsíční paprsek". Ale ten pocit zmizel po přečtení pár stránek a příběh mě naprosto vtáhnul a pohltil. 

Autor má neskutečně propracovanou linii a zápletku. Každé slovo, každý čin v knize má svoje místo a důvod. Minulost vraha se skvěle prolíná s přítomností a vyšetřováním a vy postupně odkrýváte motiv a celý příběh. Vražda, tak jako taková, v knize není brutální. To co vás znepokojí a z čeho vám možná bude špatně je doba před smrtí. Věci, které musela oběť snášet než zemřela, jen kvůli zvrácenému potěšení, jsou nechutné. Ale jako čtenář detektivek a thrillerů jsem nadšená. Málokdy se objeví něco originálního, abych si řekla :"Jo sakra, to je fakt nechutný" a přitom k dosažení tohoto pocitu nejsou potřeba potoky krve nebo vnitřnosti venku. Jedinou výtku co zde mám je k závěru knihy. To co bylo překvapující a zajímavé v knize první, neznamená, že to bude fungovat v knize druhé. Nefunguje, nepřekvapí a spíš to trochu naruší dojmy z příběhu, které autor budoval celou knihu.  

Kniha patří do série. Což znamená, že očekáváte nejen novou zápletku, ale i vývoj hlavních postav. A to zde chybí. Autor vynaložil veškerou energii na příběh a životy detektivů se nemění. Munch se stále plácá v lásce ke své ex a Mia se neumí srovnat se smrtí své sestry. Litry alkoholu a prášky tady už byly a vesele pokračujeme v opilé a sfetované jízdě. 

Knihu doporučuju milovníkům detektivek a thrillerů. Sama za sebe dávám 80%


Žánr: detektivka
Originální název: Uglen
Nakladatelství Plus - 2016
Počet stran: 400





Mimochodem, autor byl v minulém týdnu v Praze. Kdo z vás se s ním setkal popř. ukořistil podpis? Dejte mi vědět a mějte krásný zbytek dne. xxx 



You Might Also Like

0 komentářů

Počet zobrazení stránky