#6 Nedělní chvilka

10:53

Knihy jsou jako lidé. Za pěknou obálkou se může skrývat špatný obsah a v knize, která vás na první pohled nezaujme, můžeme najít skrytý poklad. Ale co si budeme povídat. Jsme povrchní. V první řadě nás zaujme obálka, která je něčím krásná a probudí v nás touhu zjistit co skrývá. A ty s nicneříkající obálkou zatím sedí v policích a čekají až si jich někdo všimne. Třeba se ta sousedka s hezčí obálkou vyprodá a dojde na ní řada. Anebo konečně se někdo objeví kdo nehledá jen vnější krásu, ale dá si tu námahu zjistit co je uvnitř.
Abychom po knize sáhli potřebujeme to "něco". Zajímavý titulek, zvláštní barvu knihy nebo jen písmo, které nevypadá tuctově. Pár odlesku na knize a my jsme chyceni do pasti. Každý vnímá krásu jinak a pro každého z nás je krásné něco jiného. Ale musí to tam být. To "něco" co nás donutí po knize sáhnout a začít jí poznávat. Je stejně krásná jako obálka??? Anebo to je jen hezká skořápka bez obsahu??? Ano, krásná obálka udělá hodně a kdo říká že ne tak mu nevěřím. I lidi kolem nás posuzujeme podle prvního dojmu. Někdo nás zaujme celkovou krásou, jiný má nádherný usměv anebo je zde ta chemie, která nás k němu přitahuje a my vlastně netušíme proč. Stejně jako objevujeme člověka tak objevujeme knihu. Kniha vypráví příběh takový, jaký do ni autor vložil, ale někdy se můžeme dozvědět i víc. Stačí jen číst mezi řádky. 
Mám ráda kreativní lidi. Posunují nás dál, inspirují, ale musím se přiznat, že někdy kreativitu nechápu. Mluvím právě o knižních obálkách. Nevím jaké jsou pravidla při tvorbě obálky. Proč nejde použít stejná jako je u originálu. Jsou zde nějaké pravidla anebo se nakladatelství snaží být jen kreativní??? Pojďme se kouknout na pár příkladů. Všechny obálky se objevily v žebříčku obálek na Goodreads. A přesto vypadají zcela jinak než vydané u nás. 


1. Cress

- kniha se umístila na druhém místě v souboji obálek za rok 2014. U nás vyšla ve stejném roce jako originál, nakladatelství Egmont. 




2. Ignite me 

- v žebříčku se umistila hned po Cress. U nás vyšla pod názvem "Jsem rozohněná", nakladatelství CooBoo, rok 2014.



3. City of Heavenly Fire 

- obálka se umístila na 4. místě, originál vyšel v roce 2014, roku 2015 byla kniha vydaná u nás pod názvem "Město nebeského ohně". Nakladatelství Knižní klub. 



4. The Unbound 

- kniha vyšla v roce 2014. U nás byla vydaná ve stejném roce pod názvem "Dveře do prázdnoty", nakladatelství CooBoo. Na Goodreads obsadila 19. místo.



5. Waterfall

- 20. místo v souboji obálek. Originál vyšel v roce 2013, u nás 2015 pod názvem "Vodopád", nakladatelství Yoli. 



6. Isla and the Happily ever after 

- 21. místo v žebříčku, originál vydaný v roce 2014. U nás vyšla kniha v roce 2015 pod názvem "Isla a šťastné konce", nakladatelství CooBoo.



7. Unravel me 

- starší ségra od Ignite Me. V žebříčku obálek na 23. místě. Vydaná v roce 2013 a ve stejném roce i u nás pod názvem "Jsem zlomená", nakladatelství CooBoo. 



8. Euphoria

- lákačka na závěr. Kniha, která má u nás vyjít tento měsíc. Originál vyšel v roce 2014 a u nás vyjde u nakladatelství Beta - Pavel Dobrovský. 


Při hledání a porovnávání obálek jsem si potvrdila, že nejkrásnější obálky má žánr young adult. Nejspíš to je i ten důvod, že já sama je mám ráda. Beru je jako oddechovku mezi vraždami a potoky krve. Zároveň vím, že co se týče obsahu, nebudu zrovna jásat. Pak se ale podívám na ty obálky a je mi to v podstatě i jedno. :D 
A jak vy a obálky??? Necháváte se zlákat??? 

Mějte krásnou neděli milí knihomolové. 









  

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Za obálky se samozřejmě platí. Obvykle jsou dražší, než když zadáš práci grafikům, které už tak zaměstnáváš. Mně zaujal hlavně příšerný název "Jsem rozohněná" to je teda žrádlo... Ale jinak jsou povětšinou ty obálky hezký i u nás. Myslím, že kdybys chtěla, najdeš opravdu příšerný český obálky, který mají krásný originály. Mnohdy je taky dobrý se podívat, jak vypadají jednotlivý edice - i v originále se mohou přebaly hodně lišit - a mnohdy to je taky průser.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jela podle žebříčku popularity na Goodreads, právě kvůli tomu aby se vidělo jaký obálky měly uspěch a porovnání s následným českým vydáním. Je jasný, že pokud budu chtít sťourat tak najdu :D. Je to škoda, protože kolikrát by si člověk radši připlatil jen aby měl obálku co ho zaujala v ang na české knize

      Vymazat
    2. Ale jsou i český obálky, který jsou mnohem lepší než originál... :-)

      Vymazat
    3. To určitě, ale to je zas na další článek :))))

      Vymazat
  2. Tak za mě spíše originální obaly. Ale je fakt, že třeba u Vodopoádu se mi nelíbí ani jeden :D Ale každá země má prostě svůj styl. Jak bylo psáno, někdy naopak máme hezčí než originál. Například Munsterův případ je hezčí u nás než v zahraničí :)
    Katy

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky