Univerzita výjimečných - Zrada - Joelle Charbonneau

11:56





Cie se podařilo zvládnout náročné zkoušky a prožívá první své první dny na univerzitě v Tosu. Vzpomínky na brutální testování, při kterém umírali lidé, ji však děsí ze spaní. Ostatní studenti, kterým vymazali paměť, žijí v blahé nevědomosti. Cia však ví své. pokračování ZDE





Říkal tomu Zasvěcování. No, tak ať Zasvěcování začne.
V té tmě jsem slyšela dívčí hlasy volající o pomoc. Natáhla jsem ruce před sebe a pomalu postupovala neznámým obývákem ve snaze dostat se ke dveřím. Vrazila jsem do něčeho tvrdého, nejspíš do sedáku židle, a celou nohou mi projela ostrá bolest. Promnula jsem si modřinu rukou. Alespoň už jsem věděla, kde jsem. 






Zrada je druhou knihou ze série Univerzity výjimečných. Hodně lidí porovnává tuto knihu s Hunger games. Těžko říct. Jsem jedna z mála, která Hunger games nečetla a dokonce ani neviděla. Pokud nepočítám minuty, kdy jsme zběsile lítala s prachovkou a dítě se nafouklo, že musím otírat televizi, zrovna když Hunger games sleduje 😂

První kniha se mi líbila, poznali jsme Ciu a prošli s ní zkouškou. Děj se netáhl, nenudila jsem se a sáhodlouhé popisy horoucí lasky jednoho puberťáka ke druhému, byly omezeny na minimum. Pro mě značka ideál.


Přátele si drž blízko, nepřátele ještě blíž!


Děj druhé knihy už nás zavede na univerzitu a první krůčky Cii v novém prostředí. Bohužel musím říct, že to co fungovalo v prvním díle, nefungovalo v tom druhém. Místo testování je zde zasvěcování, což vyjde ale na stejno. Je to zkouška a Cia jí musí zvládnout. Ono asi nemůžeme čekat, že to bude fungovat když pouze změníme prostředí a druhy úkolů, co má Cia zvládnout. V prvním díle knihy mě přišla Cia roztomilá. Holka z malé vesnice, která se poprvé ocitne bez rodičů ve velkém městě. Ta naivita a za každou cenu dělat správnou věc byla až úsměvná. Jenže i té nejoblíbenější zmrzliny se jednou přejíte. Cia mi v druhém díle už začla lézt neskutečně na nervy. Nevíte si rady, zavolejte Ciu. Máte problém, zavolejte Ciu. Cia je ta co nikdy nechybuje, ta co vyřeší všechny překážky a problémy světa. Dejme Cie svatozář a prohlašme ji za svatou. Haleluja. 

Očekávala bych, že v druhém dílu se pohne příběh kupředu, že se Cie dostane pár lekcí, které zamávají se slečnou dokonalou. Ano příběh se pohyboval, ale rychlostí želvy. Ta želva má navíc zlomené obě nohy. Během cesty se uzdraví, nastane zběsilý želvý sprint a začne se něco dít. To něco, co bych očekávala ve čtvrtině knihy, ale ne na posledních patnácti stránkách. A najednou konec. To jako vážně? Jak můžete ukončit knihu v půlce rozhovoru? Cia je celou dobu perfektní aneb nikdo nepotřebuje CIA nebo FBI, pokud má Ciu. 

Přesto dávám dalšímu dílu šanci. Škodolibě chci vědět, jestli si Cia natluče čumák jako každý obyčejný smrtelník anebo dostane svojí sochu a stane se prezidentkou. Autorka psát umí, jen tato kniha byla jaksi zbytečná a nikam nás moc neposunula. 70% 


Žánr - scifi, YA 

Originální název - Independent study

Nakladatelství Fragment, 2017

Počet stran - 296 




Mějte krásnou neděli ♡ a dejte mi vědět co vy a knižní série. 






You Might Also Like

4 komentářů

  1. Skvělá a povedená recenze :) Knihu jsem četla už v angličtině a měla jsem z ní podobný pocit :) Cia mi začala lézt na nervy svojí dokonalostí :)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem přesně já o kom zde píšeš :D Ale je fakt, že já Hunger Games četla ještě před filmem a pro mě je to strašně úžasná kniha, když vyjmu velkou část třetího dílu, a tato série mi ji připomíná. Tedy alespoň první díl :))
    Ale pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zní to příšerně, popsalas to jako příšernost, čekala jsem tak max 30 % ale 70 %? No ták! (HG? WTF?)

    OdpovědětVymazat
  4. Mne sa kniha veľmi páčila :-) Čo sa týka Cii, občas možno bola až priveľmi dokonalá, ale zasa bola príjemná zmena mať postavu, ktorá používa rozum a nie iba reve nad nespravodlivosťou sveta a čaká kým ju niekto zachráni :-)

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky