Šaty dělají člověka aneb obálka dělá knihu

14:47

Obálka je kabátek knihy. Je to první věc, která nás zaujme a mnohdy také důvod, proč si knihu koupíme. Aspoň u mě to platí 100%. Pokud mě obálka nezaujme, ale líbí se mi anotace, koupím si ebook. Knihu si chci pouze přečíst, ale nemusím ji mít vystavenou v knihovně a dívat se na ni. Ošklivou obálku odpouštím pouze  milovaným autorům, ale s těžkým srdcem. Nakonec zvítězí láska k příběhu a obálku přejdu.


Pak je tu druhá kategorie, kdy jdu vyloženě jen a pouze po obálce. Stejně jako když zaplanete láskou k tričku. Je z mizerného materiálu, nejspíš vám ani slušet nebude a vy se na něj budete koukat jen ve skříni. Ale máte ho a vypadá úžasně. Stejně jako na figuríně z obchodního domu. Krása obálky mi vypne mozek, nezajímá mě anotace, nezajímá mě vůbec nic. Prostě ji chci, pečlivě si ji uložit do knihovny a po každém pohledu na ni zatajit dech. Krásným příkladem z poslední doby je koupě knih, která je populární mezi mladšími čtenáři. Vím, že příběh se mi líbit nebude, anotace mě nezaujala, ale knihy vypadají dokonale, že jsem je mít musela. Uznejte, že jsou krásný. 



Nejhezčí obálky mají knihy young adult. Je vidět, že nakladatelství se snaží jít s trendem a obálku bere jako důležitou část knihy. Snaží se nalákat čtenáře a ono to funguje. Ale co my odrostlí young adult knihám? U nás to je už jedno? Předpokládá se, že nejsme už tak povrchní a zajímá nás jen obsah uvnitř? Musím vás zklamat. I my máme rádi krásné knihy, i my kupujeme knihy, protože se nám líbí obálka. 

Krásnou obálkou se inspirují i návrháři oblečení. Tento rok to na přehlídkových molech vypadalo, že návrháři jsou knihomolové, anebo čerpali inspiraci z obalů knih. 

1. The Girl with the Dragon Tattoo - Stieg Larsson

Rocky Gathercole podzim/zima 2016 


2. Euphoria - Lily King 

- Injury jaro/léto 2017


3. A Visit From the Goon Squad - Jennifer Egan

- Jeremy Scott podzim 2016 


4. The Infernal - Mark Doten 

- Zang Toi podzim 2014 


5. The Heart - Maylis de Kerangal

- Vesna Milosevic jaro/léto 2017 


6. Hausfrau - Jill Alexander Essbaum

- Malan Breton podzim 2016 


7. Swing Time - Zadie Smith 

- Hood By Air jaro/léto 2017 


8. The Past - Tessa Hadley 

- Mimi Tran jaro/léto 2017 


9. The Loving Day - Mat Johnson 

- Irina Shabayeva jaro/léto 2017 


10. Sudden Death - Alvaro Enrigue 

- Monique Lhuillier podzim 2016 



Ať si říká kdo chce co chce, ale na obálce záleží. Má sílu zaujmout čtenáře, může mu pomoci v rozhodování, kterou knihu si koupí. Obálka může vyzdvihnout příběh, ale naopak špatná obálka může knihu "zabít". I když je příběh sebelepší, se špatně zvolenou obálkou se nedostane mezi tolik čtenářů, které by si zasloužil.

Jak to máte vy? Pomáhají vám knižní obálky v rozhodování, jakou knihu koupit, anebo naopak je vám to jedno? Dejte mi určitě vědět a mějte krásný zbytek dne xxx. 














You Might Also Like

4 komentářů

  1. Jasně, obálky jsou fakt strašně důležitý, vždycky sáhnu po knížce, která má pěkný obal! A vybrlaa jis fakt pěkný!

    OdpovědětVymazat
  2. Obálky jsou důležitý!! To říkám pořád :D Článek je skvělej, naprosto souhlasím.
    A stále a pořád dokola říkám, že závidím Six of crows :D
    Jinak obálka a šaty, no šaty bych na sebe nevzala,ale ty knihy bych brala :D

    OdpovědětVymazat
  3. Euphoria je nádherná! To je myslím topka ze všech !
    Katy

    OdpovědětVymazat
  4. Obalka je prvni, co me, jak se rika, baci mezi oci. Rozhodne diky ni pak zjistuji i anotaci a pak premyslim, zda knihu vzit nebo ne... Ale urcite u me neplati, ze pokud me obsahove kniha zaujme, ze me od koupi odradi obalka, to zase ne :-)

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky